Het Diakonessenhuis ziet er netjes en onderhouden uit. Vergeleken met het AZP ( Academisch Ziekenhuis Paramaribo) waar Roxy stage loopt en Patricia stage heeft gelopen, is het een drie-sterren complex. Deels particulier, voor de helft gesubsidieerd door de overheid.
Bij de hoofdingang was een mini-moederdagmarkt, georganiseerd door vrijwilligers. Hier hebben we lekkere home-made fiadoe en bojo gekocht.
Een vrijwilligster vertelde dat zij het geld besteden aan extra's in het ziekenhuis. Zo hebben ze in een aantal kamers televisies kunnen plaatsen en klokken op de gang. Dit keer gaat het geld naar een geluidsinstallatie op de verloskamer. De vrijwilligster, met Surinaams accent: 'eerst dacht ik: goed dat ik geen baby's meer maak, mijn gegil hoeft de buurt niet te horen. Maar toen begreep ik dat het geen luidspreker was maar muziek om te relaxen'. Ik moest moeite doen om m'n proest binnen te houden, wat een schat van een mens :-)
Na een kwartiertje kwam Marin ons ophalen voor een rondleiding door t ziekenhuis.
Dokter Marin voelt zich helemaal thuis, dat zagen we wel aan alle lachjes naar andere medewerkers en een jongen die een van haar danspartners is op Salsa-les. We werden meteen aan iedereen voorgesteld, alle mensen waren even aardig en belangstellend.
Na nog wat gepraat over het ziek en zeer van de patiënten die bij haar op zaal liggen, ging Marin weer aan het werk. Overigens geeft dit ook wel weer een andere kijk op Suriname, die gesprekken met Marin, Roxy en Patricia. Ze hebben te maken met kinderen met schot- en steekwonden door heftige familieruzies en met slangenbeten waarbij altijd geadviseerd wordt om de slang mee te nemen ;-) Overigens komen de meeste slangenbeten niet in het oerwoud voor maar in de auto... We hebben gesproken over mensen die een ernstige vorm van diabetes hebben en gewoon een fles Fernandes in de kast naast het bed hebben staan (en nee, verdunnen met water helpt niet, suikergehalte blijft gelijk ;-) over de vele verkrachtingen, het tekort aan antibiotica, pleisters en al het andere leed.
Voor kinderen en ouderen is de gezondheidszorg gratis, mits zij geregistreerd staan. En dat is lang niet altijd het geval. Zo vertelde Roxy van een moeder die haar doodzieke kind niet in het ziekenhuis wilde laten opnemen, omdat het niet geregistreerd stond. En geld hadden ze niet...
Heftige verhalen, ook dat is een kant van Suriname.
In de middag zijn we nog even een rondje om geweest, om de houten basiliek te bezoeken. De enige houten basiliek ter wereld. Toen we hier 5 jaar geleden waren was het nog een kathedraal en stond 'ie in de steigers, na 22 jaar gesloten te zijn geweest. De restauratie heeft totaal 5 jaar geduurd. In 2014 heeft de paus Franciscus deze kathedraal tot basiliek gepromoveerd, een eretitel voor een bijzonder kerkgebouw.
En een bijzonder gebouw is het. Helemaal van hout, zowel van binnen als van buiten.
Ondertussen ben ik verslaafd geraakt aan Knippa, dat je bij stalletjes op straat kunt kopen, per bosje. Open maken, zuigen en de pit weggooien.
En dit is niet de enige verslaving. Ook de Zuurzaksap, Markoezasap en de bakabana mat pinda-sambalsaus zijn favoriet :-)
Ik ga dit vreselijk missen als we weer in Nederland zijn. En dat is al snel...
Vanavond hebben Michel en ik nog even het rijk alleen, Noah gaat met z'n zus en haar vrienden stappen tot in de late uurtjes. Hij slaapt ook bij Marin, we zien ze morgenochtend weer.
En morgen gaan Marin en ik nog lekker even samen shoppen in Paramaribo :-)
Dan is het tijd om te vertrekken. Zo rond 6 uur gaan we richting het vliegveld, voor de lange vlucht terug. Marin moet nog een weekje werken, daarna heeft ze twee weken vrij voordat ze ook weer terug komt. Samen met Teun, die er dan ook is, heeft ze nog lekker de tijd om diverse tripjes te maken. Onder andere naar Matapica :-)
Deze vakantie was voor ons weer de bevestiging dat Suriname een top-land is. De natuur, de warmte, het eten, de mensen, echt geweldig. Michel is er in 2005 geweest, wij met z'n allen in 2010 en nu weer met Marin en Noah in 2015. Er lijkt wel een patroon in te zitten... :-) In 2020 met jou en Linsey, Nils?
Ik ga in ieder geval proberen het Suriname-gevoel thuis nog even vast te houden. Dat gaat zeker lukken met het Moederdag-cadeautje dat ik hier al heb gekregen :-)
Vijf jaar geleden heb ik m'n blog afgesloten met een tekst die uit is gekomen.
Dat lijkt me voor nu ook de beste afsluiting:
Moi Suriname, Bigi Brasa!
Je hebt m'n hart gestolen. Ik kom 'm zeker weer een keer ophalen :-)