zondag 26 april 2015

Saoto en kerrie-kip

Vanochtend konden we dan eindelijk Marin weer vasthouden. Veel ge-FaceTimed de afgelopen weken, maar elkaar weer echt zien is toch anders. En Roxy en Patricia natuurlijk ( je knuffel heb ik extra stevig doorgeven, Esther :-) Wat lijkt het kort geleden dat we ze uitzwaaiden op Schiphol!



De meiden hadden voor vandaag een kookworkshop geregeld bij Diego. Diego heeft een excursiebedrijf (naam even kwijt, maar wel een aanrader). Met z'n vijven (Agatha, moeder van Patricia is hier ook vier dagen) werden we in de ochtend opgehaald.

We reden eerst naar de markt in de Tourtonnelaan en omgeving, waar Surinamers iedere zondag verse producten en tweedehands spullen verkopen. Door de week hebben ze gewoon een baan en op zondag proberen ze wat bij te verdienen met hun zelf verbouwde of gevangen producten. Mét hun vogeltjes...



Zo was er ook een mannentafel, met mannenspullen. Rum en kruiden om de potentie te verhogen, aldus de verkoper. Nou, dan moet je niet met artsen rondlopen: 'rum verhoogt de potentie ècht niet' ;-)


Diego heeft ons cacao laten proeven. Van een verse vrucht sla je een helft af, het omhulsel van de pitten zuig je er af. Dat smaakt zoet-zuur en echt niet naar cacao. Heel bijzonder :-) De cacaosmaak komt pas later, als de pitten geroosterd en gemalen worden :-) 


Genoeg dieren ook op de markt. Die meteen voor je worden schoongemaakt.


Vandaag stond er geen krab op ons menu, maar saoto, kerrie-kip en bakabana met saté-saus.

Diego heeft op de markt alle ingrediënten gekocht en meteen ook veel over Surinaamse gewoonten en gebruiken verteld. Zo zal een verkoper je nooit pepers aanreiken. Je wijst aan welke je hebben wilt en je betaalt. Dan pak je de pepers zelf. Als iemand anders je pepers aanreikt betekent het zoiets als dat dit tot vechten leidt... 
Na al deze wijsheden nam hij ons mee naar zijn huis. Daar stond een kok al te wachten om ons te helpen bij de gerechten.

En toen....... gingen we in een 33-toeren versie verder. 'We gaan even wachten' (spreek de 'w' op z'n Surinaams uit) was meer regel dan uitzondering. 
En wassen (nog een regel, zelfde 'w'). Alles wordt gewassen. De kip wordt gewassen in water met azijn. Ook de eieren worden gewassen. Voor het koken, dus met schil en al. Natuurlijk?

We hebben de aanwijzingen van de kok gewoon opgevolgd, mét super-resultaat. Zelden zulke heerlijke saoto gegeten. Komt door alle liefde die we mee hebben gekookt, zei de kok. Ik denk dat het verse citroengras uit de tuin van de buren ook wel mee heeft gespeeld ;-)


Ook de kerrie-kip was heerlijk. De roti werd voor 't gemak even vervangen door tortilla's en dat ging wonderbaarlijk goed. Roti blijft heerlijk en bijzonder van smaak, maar tortilla's zijn wat lichter. 

En dan de bakabana met pindasaus! Wat een heerlijkheid. En niet moeilijk doen, gewoon het beslag bij de bananen gieten :-)





Alle stappen zijn opgeschreven en van alle stappen zijn foto's gemaakt, dus we zijn van plan om de gerechten in woord en beeld te delen met wie dat maar wil :-)

En voor de mensen die zich nu zorgen maken over de mannen: zij hebben een relaxed dagje gehad met wat zwemmen en rondlopen op zoek naar een supermarkt die op zondag open is (valt nog niet mee). En natuurlijk had ik doggybags mee ;-))







4 opmerkingen:

  1. mmm ik zie het al jullie vakantie is goed begonnen, en wat een super lieve foto van Marin en Noa samen betere begroeting zus en broer is er niet :-) brasa Aurel & Karin xx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vakantie is zeker goed begonnen, Karin. Zelfs de reis viel mee ;-) Zeg ff tegen Aurel dat dit inderdaad door het lekkere eten kwam :-)

      Verwijderen
  2. Mannentafel ?
    De aankomende Artsen kunnen van alles beweren over de rum in Su.
    Hoe zijn ze dan aan het begrip 'buitenvrouw, gekomen?
    Kookles!
    Het werd tijd dat je een keertje normaal leerde koken Nic!
    Je hebt geen idee hoeveel mensen NIET kunnen wachten tot
    je terug ben voor je kooktoets.
    Dikke Brassa
    Aurel,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 1-0 voor jou Aurel, valt niks tegenin te brengen :-)
      En ik ga m'n best doen om te leren koken, promise :-)))

      Verwijderen